Защо да уча?          ucha.se/

Може би днес не виждаш никакъв смисъл в часовете по български език, историята те отегчава или от математиката ти се плаче. Въпреки това вземи всичко, което можеш от часовете в училище, дори и да не са ти интересни, защото знанието е най-голямото богатство! Това “съкровище” не се съхранява в сейф  в банката, не се държи под леглото или в мазето. То е в главата на всеки един от нас и никой и нищо на света не може да ни го открадне! Колкото  по-голямо е това богатство, толкова по-подготвени  за предизвикателствата на утрешния ден ще бъдем. Ако не вярваш в тези думи, виж тези десет причини, заради които си струва да учим!

1.За да се чувстваш добре!

Колкото повече знаеш, толкова по-доволен от себе си оставаш. Ако продължаваш да трупаш знания, ще намериш нови хоризонти, които можеш да завладееш само със силата на мисълта и това ще те накара да търсиш нови и нови предизвикателства за самия себе си.

2.За да си подготвен/а за бъдещето!

Днес разчиташ на родителите си. Те ти помагат и те напътстват в решенията ти, но не винаги ще бъде така. В бъдеще ще ти се наложи да се справяш сам/а и трябва да си подготвен/а за живота. За да се научиш да се справяш с трудностите и да се грижиш сам/а за себе си, трябва да имаш много знания и опит. А какво по-добро време за трупане на знания от това, когато си в училище!

3. За да работиш това, за което си мечтаеш!

Може би днес не учиш точно това, което ти харесва. Дори и да е така, тези знания ще ти помогнат да продължиш образованието си. Без тях няма да имаш нужната основа, за да продължиш напред. Чрез знания и упоритост ще успееш да реализираш мечтата си, да станеш лекар или писател, например. Единственото,  което трябва да направиш е да трупаш знания!

4.Защото обществото се нуждае от добре информирани хора, сигурни в себе си и в своите знания!

В този забързан свят, за да успееш да постигнеш нещо, трябва да се “пребориш” с конкуренцията, а тя всеки ден “вдига летвата”. Затова се приготви да посрещнеш предизвикателствата на живота. Започни от днес! Как ли? Като начало прочети нова книга или изгледай някой научно-популярен филм. Направи нещо полезно за теб самия/самата.

5.За да си отговориш на въпроси, които преди са били загадка за теб!

Информацията днес е много по-достъпна за всеки човек, отколкото преди. Новите технологии отварят нови врати пред всеки от нас – трябва просто да влезем в колкото се може повече. Ако се интересуваш от древни цивилизации, космически кораби или гигантски растения, но не знаеш много факти за тях, потърси нужната ти информация и тя ще отговори на твоите въпроси.

6.За да си полезен/полезна на другите и на себе си!

Най-важното, което трябва да запомниш за познанието е, че то не струва нищо, ако просто го държиш в себе си. Трябва да го приложиш! По този начин ще улесниш себе си в много отношения и ще бъдеш в полза и на някой друг.

7.Защото ученето може да е лесно и интересно!

Едва ли един ученик има желанието да замени училището с работа. Ученето е удоволствие. Признай си! Няма начин да не ст харесва поне малко ...

8.За да зарадваш родителите си!

Ако покажеш на родителите си колко много знаеш и им докажеш, че годините, които прекарваш в училище не текат напразно за теб, те ще останат доволни и ще бъдат спокойни за бъдещето ти, защото ще са отгледали и възпитали един образован млад човек.

9.За да не изпаднеш в неудобна ситуация!

На всеки от нас поне един път се е случвало да го хванат в незнание. Не е приятно, но се случва. За да става по-рядко, помисли в кои области на познанието не си достатъчно подготвен/а и се опитай наваксаш. Ще успееш!

10. За да сполучиш!

За да сполучиш ще трябва да понаучиш туй-онуй! Или не туй-онуй, ами направо трябва да си учиш сериозно!

Мисли в перспектива!

Знанието е ключът към успеха!